SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘2G için makul fiyat bekliyoruz’

Taşınabilir operatörlerin 1998’de aldıkları 2G lisanslarının mühleti, Nisan 2023’te sona eriyor. Mevcut mutabakat gereği uzatma haklarının gizli olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Makul lisans bedelleriyle sürece devam etmek istiyoruz” dedi.

‘2G için makul fiyat bekliyoruz’
Akacan The Mall
11.01.2023 07:36
0
A+
A-

‘2G için makul fiyat bekliyoruz’
Mobil operatörlerin 1998’de aldıkları 2G lisanslarının müddeti, Nisan 2023’te sona eriyor. Mevcut mutabakat gereği uzatma haklarının gizli olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Makul lisans bedelleriyle sürece devam etmek istiyoruz” dedi.

Mobil operatörlere 1998’de verilen 2G lisans müddetleri için son üç aya girildi. 25 yıllığına alınan lisanslar, Nisan 2023’te doluyor. Turkcell ve Vodafone nisan ayında lisans mühletini uzatmak zorunda, Türk Telekom’un müddeti ise 2026’da sona eriyor. Operatörlerin aklındaki soru, yeni lisans bedellerinin ne kadar olacağı.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, yeni sürece ait görüş ve beklentilerini gazetecilerle paylaştı. BTK’nın üç operatör için de lisans sürelerini2029’a kadar uzatmayı planladığı bilgisini veren Aksoy, “Bu noktada yatırım ortamının sürdürülebilirliği ve kaynaklarımızı yatırıma aktarabilmemiz için lisans müddetlerinin makul bedellerle uzatılmasının sağlanması çok çok kritik. Lisanslarımızı uzatma hakkımız var ancak bunun bedelinin ne olacağı değerli. Turkcell ve Vodafone’un ödeyeceği bedel eşit olacak fakat ölçüsü kıymetli. 27 Nisan’da mühlet bitiyor. Ocak sonu, şubat başı üzere bedellerle ilgili haber bekliyoruz” diye konuştu.

Akacan The Mall

RAHATSIZ DEĞİL SABIRSIZIZ

Birçok ülkede lisans uzatım ihale bedellerinin belirlenmesinde kullanılan formüller olduğunu vurgulayan Aksoy, devletlerin bunun üzerinde talepleri olduğunda; yatırım ve bu bedeli karşılama üzere hususlarda negatif sonuçların doğabildiğini belirtti. Aksoy, şöyle devam etti: “Biz müracaatımızı yaptık. Ön bilgi almadık. Bu bahiste rahatsız değil, sabırsızız. Kıymetli olan kamunun bu hususta kesim lehine karar vermesi ve tüm oyuncuları özel şirket olarak görmesi. Makul olan neyse onu istiyoruz. Sayılarımızı BTK’ya iletiyoruz, kârımıza nazaran yaptığımız yatırım belirli. Özel sermayenin parasıyla kamu hizmeti veriyoruz. Bunun sürdürülebilir olması için de yatırım ortamının desteklenmesi lazım. Avrupa’da regülasyon dönüşüm geçiriyor. İspanya’da örneğin 5G lisansları için 20-25 milyon Eurolara frenkans ihaleleri verildi. Yatırımı teşvik için makul fiyatlar istiyorlar.”

KULE ŞİRKETİ’Nİ TÜRKİYE’YE GETİRMEK İSTEDİK ANCAK…

Dünya genelinde operatörlerin artık baz istasyonlarını kule şirketler aracığıyla yaygınlaştırdıklarını ve bu şirketlerin sayılarının süratle arttığını söyleyen Engin Aksoy, Vodafone olarak bu alandaki yatırımlarını Türkiye’ye taşımak istediklerini belirtti. Kelam konusu kulelerin tüm operatörlerce kullanılabildiğini, böylelikle önemli bir verimlilik elde edildiğini anlatan Aksoy, “Biz de Vodafone Vantage Tower ismiyle şirket kurduk. Birkaç hafta evvel bir private equity yüzde 50’si için 7.5 milyar değerleme yaptı. Bir yılı aşkın mühlet evvel bu şirketin Türkiye’de çalışması için müsaade istedik fakat hiçbir cevap alamadık. Süreç olumsuz ilerledi” dedi. Öte yandan Turkcell Küresel Tower ismiyle, 2006’dan bu yana bir kule şirketin hizmet verdiğini vurgulayan Engin Aksoy, şöyle konuştu: “Turkcell, aralık sonunda bu şirketi halka açacağını KAP’a duyurdu. Bu hoş bir şey. Biz Ağustos 2021’de gerekli tüm doküman ve dokümanları hazırlayıp BTK’ya başvurduk. Kule A.Ş. diye şirket kurduk. Ama bize yanıt gelmedi. Burada kaygımız operatörler ortasında asimetrik bir durumun oluşmuş olması. Bize de müsaade verilse yurtdışı-içinden sermaye getireceğiz, 100 değil 1000 kule kuracağız. Şayet bir yıl evvel şirketimizi kurabilseydik 114 milyon TL’lik yarar yaratmış olacaktık. Kesimimizde bu yatırımı yapmak, bu yapılanmayı kurmak için eşit kuralların oluşmasını istiyoruz. Aksi takdirde adil rekabetin engellendiğini düşünüyoruz.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.