SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2053 yolunda maliyet artabilir

2053 yolunda maliyet artabilirTürkiye’nin, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonunu azaltmak emeliyle belirlediği 2030 iklim gayesi …

2053 yolunda maliyet artabilir
Akacan The Mall
16.11.2022 07:22
0
A+
A-

2053 yolunda maliyet artabilir
Türkiye’nin, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonunu azaltmak emeliyle belirlediği 2030 iklim gayesi, Mısır’da devam eden 27. Taraflar Konferansı’nda açıklandı.

Türkiye, 2030 yılı için açıkladığı yüzde 41 emisyon azaltım gayesiyle emisyonlarını bugüne nazaran yüzde 30’den fazla artırmayı öngörüyor. Türkiye, 2015 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Mukavelesi Sekreteryası’na (BMİDÇS) Ulusal Katkı Niyet Beyanı’nı sunmuş ve buna nazaran, 2030’a kadar mevcut siyasetler senaryosuna kıyasla emisyonlar için en az yüzde 21 artıştan azaltım maksadı vermişti. Artıştan azaltım yaklaşımı ile yapılan bu hesaplamaya nazaran Türkiye’nin sera gazı salımı, evvel iki katı artacak, sonra yüzde 21 azalacaktı. Türkiye, Paris Anlaşması’nı onayladığı için Ekim 2021’de bu gayesini Ulusal Katkı Beyanı olarak tekrar sunmuştu.

‘NET SIFIR GAYESİ TEHLİKEDE’

Akacan The Mall

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sunduğu “yüzde 41 artıştan azaltım” amacını pahalandıran sivil toplum ve niyet kuruluşları ile gençlik hareketleri açıklanan maksadın “artıştan azaltım” olması nedeniyle, sera gazı emisyonlarını azaltmak yerine artıracağına dikkat çekti. Yapılan açıklamaya nazaran bu amaç, Türkiye’nin güç dönüşümünü geciktirecek ve 2021 yılında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 2053 net sıfır emisyon maksadına ulaşmanın maliyetini artıracak. Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Sevil Acar, “Revize edilerek açıklanan niyet beyanının artıştan azaltımı değil, mutlak azaltımı hedeflemesini beklerdik. Ülkelerin inandırıcı mutlak azaltım maksatları olmadıkça memleketler arası iklim gayelerine orta ve uzun vadede ulaşmak sıkıntı görünüyor. Üstelik bu şartlar altında Türkiye’nin 2053’te net sıfır maksadına erişmesi de tehlikeye giriyor” açıklamasını yaptı.

‘GERÇEKÇİ BİR AZALTIM MÜMKÜN’

WWF-Türkiye İklim ve Güç Programı Müdürü Tanyeli Sabuncu, açıklamaya ait “2053 net sıfır vizyonuna planlı ve daha az maliyetli formda ulaşmak lakin bugünden gerçekçi bir azaltım hedeflenerek mümkün” değerlendirmesinde bulundu. Greenpeace Akdeniz Program Yöneticisi Sevil Turan ise “Bu projeksiyon, 2053 gayesini tehlikeye atıyor. Ticari ve teknolojik yeterlilikleri sorgulanır olan karbon yakalama teknolojilerine ya da nükleer üzere önemli güvenlik, etraf ve sıhhat riskleri taşıyan ithal seçeneklere bağımlı kılıyor. Halbuki, 2030 prestijiyle kömürden çıkış ve iklim krizine karşı toplumsal direnci faal olarak artıracak adil dönüşüm siyasetlerini üretme tercihi, somut bir tahlil olarak burada ve erişimimizde” yorumunu yaptı.

‘HEDEFİ KATLADIK’

Mısır’da COP27 kapsamında açıklamada bulunan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Net sıfır emisyon amaçları kapsamında iklim değişikliğiyle uğraş ediyoruz. 2030 itibariyle 1 milyar 175 milyon gerçekleşmesi gereken emisyonlardan yüzde 21 azaltım sağlayacağımızı tabir etmiştik. Ulusal katkı beyanımızı iki katına çıkardık, 2030’da öngörülen artıştan azaltım gayemizi yüzde 21’den yüzde 41’e çıkarıyoruz. Neredeyse iki katı büyüklüğünde taahhütte bulunuyoruz ki bu artıştan yüzde 40 üzere bir azaltımla yalnızca 2030’da 500 milyon ton emisyonu azaltmış olacağız” dedi. Kurum, emisyonların pik yapacağı yıl olarak da 2038 yılını tüm dünyaya ilan ettiklerini söyledi.

Murat Kurum

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.