SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2023’te yatırımcı-girişimci istikrarında ibre ne tarafa evrilecek?

Belirsizliklerin tepe yaptığı yeni bir yılı karşılayan girişimci-yatırımcı istikrarında beklenti ve isteklerde bir değişim kelam konusu. Uzmanlar yeni yıla ait yatırımcıların daha temkinli davranacağına dikkat çekerken, yatırımcılar artık yalnızca…

2023’te yatırımcı-girişimci istikrarında ibre ne tarafa evrilecek?
Akacan The Mall
09.01.2023 11:22
0
A+
A-

2023’te yatırımcı-girişimci istikrarında ibre ne istikamete evrilecek?
Belirsizliklerin tepe yaptığı yeni bir yılı karşılayan girişimci-yatırımcı istikrarında beklenti ve isteklerde bir değişim kelam konusu. Uzmanlar yeni yıla ait yatırımcıların daha temkinli davranacağına dikkat çekerken, yatırımcılar artık yalnızca…

BEGÜM PARILTI ALKIŞ

Dünya yeni yılı, 2022’den sarkan riskler ve belirsizliklerle karşıladı. IMF, Dünya Bankası, OECD ve Dünya Ticaret Örgütü global ekonomik görünümdeki kötüleşmeye ait tasalarını paylaşarak 2022’yi geride bırakırken, Fitch Türkiye iktisadına ait değerlendirmesinde enflasyonun süratli formda gerilemeyeceğini ve büyümenin yavaşlayacağını öngörmüştü.

Akacan The Mall

Uzmanlara nazaran gri bir yıl olarak gözüken 2023, girişimci-yatırımcı cephesinde de birtakım değişiklikleri beraberinde getiriyor. Startup Wise Guys Partneri Günce Önür, yeni yıla ait değerlendirmesinde, “Startup yatırımı ve startup’lara yatırım yapmak üzere kurulmuş olan Venture Capital fonları açısından 2023 yılına baktığımızda, bu sene geçen 2 seneye kıyasla daha temkinli ve yatırım hacimleri manasında düşüşlerin olacağı bir sene olacak” dedi.

Önür, “Yıl özelinde hem yatırımcıların yatırım kararlarını alırken daha dikkatli olacaklarını, hem de teşebbüslerin daha ayrıntılı ve uzun yatırım süreçlerinden geçeceklerini çok net formda gözlemleyebiliyoruz” dedi. 2023 yılının hem girişimcilerin hem de yatırımcıların kendi stratejilerini tekraren sorguladıkları bir sene olacağının altını çizdi.

Impact Hub İstanbul/Boyacı: Kamu dalı ile yakın çalışması gereken teşebbüsler riskli durumda kalabilir

Belirsizliklerin artışının birtakım yatırımcı profillerine tesirinin negatif olacağına dikkat çeken Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Semih Boyacı ise “Özellikle kamu kesimi ile yakın çalışması gereken teşebbüsler, bu devirde yaklaşan seçimlerin de tesiriyle daha riskli bir durumda olabilir” dedi. Boyacı, klasik iş modellerinin bilakis yenilikçi iş modellerine odaklanan risk sermayesinin bu durumdan çok fazla etkilenmeyeceğini de kelamlarına ekledi.

2023 yılında ve toplumsal teşebbüslere yatırım ölçüsünde değerli bir sıçrama yaşanacağına da değinen Boyacı, “Sosyal teşebbüslere sağlanan finansman hala kısıtlı olsa da tesir yatırımına odaklanan fonların artması memnunluk verici. Örneğin erken evre tesir teşebbüslerine yatırım yapan Founder One bu yıl kuruldu ve birçok yatırımını yakında duyurmaya başlayacak. Bunun üzere erken evreye odaklanan fonlara daha çok muhtaçlık var” değerlendirmesine yer verdi.

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey: Yatırım ekosistemi yapısı değişse de devam ediyor

Dünya genelinde pek çok ülke iktisadında bir daralmaya gidildiğini söyleyen 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, “global ölçekte pandemi sonrasında artan likiditenin tüm bu gelişmelere paralel olarak uygulanan mali sıkılaştırma siyasetleri çerçevesinde azalmaya başladığını biliyoruz fakat yatırım ekosistemi yapısı değişse de devam ediyor” dedi.

Karabey, “Önümüzdeki yıllarda gelişme alanı olarak gördüğümüz en değerli dikeylerden birinin tesir teşebbüsleri olacağını söyleyebiliriz. Bilhassa eğitim teknolojileri, sürdürülebilir kentler, iklim, pak güç ve toplumsal tesir yaratmayı hedefleyen teşebbüs alanlarında da değerli gelişmeler olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Figopara/Bahar: Yatırımcılar karlılık düzeyini yakalayacak şirketlere odaklanacak

Yatırımcıların bu periyotta daha karlı şirketlere odaklanmaya başladığını gözlemlediklerini söyleyen Figopara Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Koray Bahar, “Fakat bu durum erken kademe teşebbüsler için birebir gözükmüyor. Karlı olmasa bile potansiyeli ve büyüme fırsatı olan erken kademe teşebbüsler hala piyasadan fonlanabiliyorlar. O nedenle bilhassa erken basamağa yatırım yapacak olan fonlar piyasada hala faal bir biçimde devam ediyor. Başka taraftan bilhassa büyük yatırım fonları, risk sermayeleri, özel teşebbüs sermayesi fonlarına baktığımızda da bu stil yatırım fonları aşikâr bir yatırım müddetleri olduğu için durma bahtları yok fakat değerlemeler bir evvelki seneye nazaran düşmüş durumda. Bence yatırımcılar daha denetimli, potansiyel karlılığı olan ya da karlılık düzeyini yakalayacak olan şirketlere odaklanacaklar diye düşünüyorum” dedi.

Bahar, “Açıkçası teşebbüsçüler ve yatırımcılar için yüksek enflasyonist ortam çok kuvvetli bir periyot. Bilhassa maliyetlerin beklenin üzerinde artması iki taraf için de hayli riskli. Ancak yatırımcılar bunu bir fırsat olarak da görüyor. Yüksek enflasyon devrinde bilhassa potansiyel satın alma fırsatlarını bence daha fazla göreceğiz diye düşünüyorum. Bunun da ekosistem için önemli bir avantajı var” dedi.

Startup Wise Guys/Önür: Teşebbüsçüler ‘az parayla çok geri dönüş alma’ metoduna yönelecek

Yatırımcıların daha süratli ölçeklenebilir ve büsbütün dijitalde ilerleyen teşebbüslere tarafını çevirdiğini söyleyen Önür, “Yatırımcılar birinci günden kârlı olamasa da güçlü nakit akışına sahip teşebbüslere ya da müşterisinin dayanağıyla büyüyen teşebbüslere yatırım yapma kararına daha sıcak bakacaklar. Öte yandan teşebbüsçüler ise günümüzde işlerini yönetirken artık enflasyon, duraklama, yetenek idaresi üzere birden fazla zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bu süreçte teşebbüslerinde mevcut masraflarını düşürmeye ve “growth hacking” olarak isimlendirdiğimiz “az parayla çok geri dönüş almaya” yönelik metotları faal olarak kullanacaklardır” dedi.

Yatırımcılar, yatırım stratejilerinde dünyadaki trendlere, problemlere, inovasyon ve teknoloji tarafındaki gelişmeler de öne çıkıyor. Dünyanın içinden geçtiği mevcut konjonktür de dikkate alındığında, yatırımcıların ajandalarına toplumsal tesir üzere hususların da dahil olmaya başladığı görülüyor. Öte yandan girişimcilerin yatırımcılardan beklentileri de değişiyor ve teşebbüsler yatırımcıdan mentorluk, network üzere mevzularda daha fazla takviye talep ediyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.