SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

“2023’te global büyüme yavaşlayacak, işsizlik yükselecek”

Allianz Trade 2023 Ekonomik Görünüm Raporunu açıkladı. Rapora nazaran; 2023 yılında global büyümenin yavaşlaması ve para siyasetindeki kümülatif sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki tesirinin artması bekleniyor. Ekonomik görünüm…

“2023’te global büyüme yavaşlayacak, işsizlik yükselecek”
Akacan The Mall
27.04.2023 11:50
0
A+
A-

“2023’te global büyüme yavaşlayacak, işsizlik yükselecek”
Allianz Trade 2023 Ekonomik Görünüm Raporunu açıkladı. Rapora nazaran; 2023 yılında global büyümenin yavaşlaması ve para siyasetindeki kümülatif sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki tesirinin artması bekleniyor. Ekonomik görünüm…

Allianz Trade tarafından hazırlanan 2023 Bahar Periyodu Ekonomik Raporu’nda, ABD bankacılık dalının krizden dönmesi ve Avrupa’daki güç probleminin çözülememesinden kaynaklanan inanç kaybı tesirlerinin yılın geri kalanını şekillendireceğine yer veriliyor. Bilhassa de konut, imalat ve inşaat dallarındaki yavaşlama nedeniyle ABD için ufukta, yıl sonunda besbelli bir resesyon görülüyor. Euro Bölgesi’nde ise mali dayanakların kademeli olarak azaltılmasıyla ekonomik ivmenin yavaşladığı vurgulanıyor. Öte yandan Çin iktisadının görünümü bir yandan güzelleşirken başka yandan ülkede ticari faaliyetlere tekrar başlanmasının global yayılımı sonlu kaldı.

2024 yılında sonlu artış

Akacan The Mall

Allianz Trade Raporu’nda dikkat çekenler ortasında; 2023 yılında global büyümede yavaşlama kaydedilerek yüzde 2,2’ye gerileyeceği ve 2024 yılında ise çok hudutlu bir artışla bu oranın yüzde 2,3’e çıkacağı görüşü yer alıyor. ABD, Almanya, İtalya ve İngiltere hariç, öteki büyük gelişmiş ekonomiler resesyondan korunmayı başaracak lakin gelişmekte olan piyasalar ve bilhassa emtia ithalatçıları, artan iç ve dış dengesizlikler nedeniyle genel olarak baskı altında kalacak.

Rapora nazaran; tüketicilerin alım gücündeki düşüş ve güçlü tüketim mallarının yenileme döngüsünün uzaması nedeniyle düşük talebin 2023 yılında da imalat dalındaki sakinliği devam ettireceği varsayımlar ortasında.

Allianz Trade ekonomistlerinin değerlendirmelerine nazaran arz fazlası muhtemelen bu yıl da devam edecek ve ticareti yapılan eserlerin maliyetini düşürecek. Teslimat mühletleri olağanlaşmaya başlarken lojistik maliyetlerinin de pandemi öncesi düzeylere yaklaştığı görülüyor. Global eser ve hizmet ticareti 2023 yılında hacim olarak sadece yüzde 0,9 oranında büyüyecek (2022’de yüzde 3,7 idi) ve nominal olarak da yüzde 0,3 oranında azalacak.(2022’de yüzde 9,6’dan).

Merkez bankaları faiz artırımı konusunda ölüçülü bir yaklaşım sergileyebilir

Raporda, enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde bariz bir formda yavaşlayacağı ve bu yıl global seviyede ortalama yüzde 6,6 olacağı vurgulanıyor. Çekirdek enflasyonun ısrarı göz önüne alındığında, merkez bankalarının daha fazla faiz artırımı konusunda daha ölçülü bir yaklaşım sergileme ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

Allianz Trade’in Ekonomik Görünümde birinci çeyreği ele alan raporunda; 2023 yılı için para siyasetine daha fazla esneklik kazandırmak için planlanan mali düzenlemelerin; finans sistemine olan inancın tekrar tesis edilmeye çalışılması ve güç konusunda belirsizliğin sürmesi nedeniyle gecikmesi bekleniyor. Birçok ülkenin güç krizinin tesirlerini hafifletmek için bahadır adımlar atmasının akabinde, yükselen faiz oranları nedeniyle mali harekete yönelik alanın artık çok daha daraldığına raporda yer veriliyor. Hükümetler, mevcut güç ve bankacılık krizinin dışında, ekonomilerinin yeşil dönüşümü, Fransa ve İspanya’da olduğu üzere yiğit emeklilik ıslahatlarının başlatılması üzere kıymetli yapısal zorluklarla da uğraş ettiği için mali alan daha da daralıyor.

Bankacılıktaki türbülans sermaye piyasalarını şekillendirecek

Tüm bunlara ek olarak bankacılık dalında yaşanan türbülans da sermaye piyasalarının görünümünü şekillendireceği raporda vurgulanıyor. ABD’deki banka iflaslarının ve Credit Suisse’in kurtarılmasının potansiyel tesirleri önlenmiş olsa da; gayrimenkuldeki düzenlemelerden ve özel borç risklerinin tekrar fiyatlandırılmasından kaynaklanabilecek ziyanlar, değerli kırılganlıklara yol açabilir üzere duruyor. Daha da kıymetlisi, bankalar kredi standartlarını yükseltip sermaye ve likidite tamponlarını korudukça finansman şartları daha da sıkılaşacak, krediler daha da daralacak ve bunun piyasa likiditesi bağlamında olumsuz tesirleri olacak. Merkez bankalarının siyaset faizleri konusunda izleyecekleri yola ait mevcut belirsizlik göz önüne alındığında, 2023 yılının birinci yarısında mevcut dalgalı piyasa dinamiklerinin yılın ikinci yarısında da devam edeceği kestirim ediliyor. Rapora nazaran, yıl sonuna hakikat beklenen ekonomik ve politik dayanaklara karşın, toparlanma ivmesi lakin 2024 yılında hissedilecek.

Allianz Trade Raporu’na nazaran önümüzdeki devirde global çapta birtakım risklerle karşı karşıya kalınabilir. Yatırımcı itimadı yine tesis edilmeye çalışılırken yeni banka iflasları ve sermaye piyasası aksaklıklarının tekrar gündeme gelmesi öngörülüyor. Ukrayna’daki savaşın tırmanması halinde Avrupa’daki güç krizinin daha da çıkmaza girebileceği de iddialar ortasında yer alıyor. Yüksek enflasyonun uzun müddet devam etmesi merkez bankalarının siyaset yanlışı riskini artırıyor. Bu durum bilhassa, bilgiye dayalı yaklaşımı, faiz artışlarının toplam talep üzerindeki gecikmeli tesirini ve daha derin ve uzun periyodik ekonomik daralma riskini hafife alan Fed için öne çıkıyor. Bölgesel-ekonomik çatışmalar, yaptırımlar, ticaret savaşları ve ulusal güvenlik ismine yatırımların perdelenmesi dünya çapında tüm ekonomiler için risk oluşturuyor. Buna rağmen raporda; Ukrayna’daki savaşta ateşkes sağlanması piyasa baskısını ve arz kısıtlarını bir ölçü azaltacağı, Çin’in ticari faaliyetlerine yine başlamasıyla yavaşlayan global ticaretin canlanlanacağı ve üretici fiyatlarındaki düşüşün hızlanacağı da raporda altı çizilen öngörüler ortasında.

İstihdamda değerli bir düşüş görülüyor

Ekonomik görünüm kasvetli olmaya devam ederken iş gücü piyasası dinamikleri de yavaşlıyor. Rapora nazaran; Amerik’da resesyon öngörüleri ile dengeli olarak, 2023 yılının son çeyreğinden itibaren istihdamın azalmaya başlaması ve işsizlik oranının da buna paralel olarak yükselmesi bekleniyor. Avrupa’da ise iş gücü piyasası hem pandemi hem de güç krizleri boyunca dayanıklılığını kanıtladı ve işsizlik oranı 2023 birinci çeyreğinde tarihi seviyede düşük bir düzeyde sabit kaldı.
Allianz Trade raporunun öngörülerine nazaran, 2023 yılında global büyümenin yavaşlaması ve para siyasetindeki kümülatif sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki tesirinin artması bekleniyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.