SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

‘2023 turizm başkenti’ Erdebil’de göçebe festivali

İran’ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) tarafından 2023 yılının turizm başkenti seçilen Erdebil eyaletinde “Uluslararası Göçebe Festivali” düzenlendi. Göçebelere ait yöresel yemekler ve geleneksel el sanatları ürünleri sergilendi, Türkmen atları ile Moğan bölgesine özgü develer büyük ilgi topladı.

‘2023 turizm başkenti’ Erdebil’de göçebe festivali
Akacan The Mall
29.04.2023 19:55
0
A+
A-

‘2023 turizm başkenti’ Erdebil’de göçebe festivali
İran’ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) tarafından 2023 yılının turizm başkenti seçilen Erdebil eyaletinde “Uluslararası Göçebe Festivali” düzenlendi. Göçebelere ait yöresel yemekler ve geleneksel el sanatları ürünleri sergilendi, Türkmen atları ile Moğan bölgesine özgü develer büyük ilgi topladı.

Türkiye’nin de yer aldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) tarafından 2023 yılının turizm başkenti seçilen İran’ın Erdebil eyaletinde ülkede göçebe olarak hayatlarını sürdürenler tarafından “Uluslararası Göçebe Festivali” düzenlendi. Erdebil’e bağlı Parsabad-Mugan kentinde bulunan Mugan Ovası’ndaki festivale İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı İzzetullah Zergami, ECO Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri, ECO üye ülke büyükelçileri ile ülke temsilcileri ve Erdebil Eyalet Valisi Hamid Amoli katıldı. Festivale Mugan Ovası’ndaki Türk göçebeler ev sahipliği yaparken, ayrı bir göçmen Türk topluluğu olan Kaşkay Türkleri ile Kürdistan, Huzistan, Loristan, Kohgiluyeh ve Boyar Ahmed bölgelerinde yaşayan Arap ve Kürt göçebe aşiretleri de katıldı.

YÖRESEL YEMEKLER VE DEVELER İLGİ ÇEKTİ

Akacan The Mall

İran’daki en büyük göçebe topluluğunu oluşturan Türkler, Orta Asya’daki konargöçer yaşamlarıyla elde ettiklerini, yaylalara göç etme geleneklerini festivalde tanıttı. Festival kapsamında göçebelere ait yöresel yemekler ve geleneksel el sanatları ürünleri sergilendi. İranlıların yoğun ilgi gösterdiği festivalde göçebeler hünerlerini tanıtırken, Türkmen atları ile Erdebil eyaletinin Moğan bölgesine özgü develer de büyük ilgi topladı.

Festivale İran’ın Kürdistan eyaletinden katılan ve el dokuması halı ile kilimlerini sergileyen Kürt göçmen Mehrnuş Khamoshi, konargöçer yaşantılarını nesilden nesile aktardıklarını söyledi. Kendi el dokuması olan kilimi tanıtan Khamoshi, “Bu kilim üzerindeki semboller göçü ve hareketi temsil ediyor. Dokunan her kilimin üzerine kalıcı olması için benzer nakışları işleriz” ifadelerini kullandı.
Koyun yününden yapılan boz çadırın içerisinde yaşayan Erdebil eyaletinin Mugan Türkü olan Fatma Gahramani, kendisini bildi bileli göçebe olduklarını ve evlerini sırtlarında taşıdıklarını belirterek, “Biz koyun yününden yapılan bu çadırlara alaçık diyoruz. Her zaman dışarıda hareket halindeyiz ve yaylalara giderek bu çadırlarda kalıyoruz” dedi.

HİÇ KOLAY DEĞİL

Konargöçer yaşayan ve boz çadırını evi olarak gören Zehra Gahramani ise Erdebil eyaletinin Moğan bölgesinde göçebe yaşadıklarını, hayvancılıktan geçimlerini sağladıklarını söyledi. Gahramani, “Erdebil’in Mişkin üstü bizim yayla alanımız. Alaçıklarımızı, çadırlarımızı o bölgeye kurarız. Koyun sağarız, peynir ve tereyağı yaparız” şeklinde konuştu. Konargöçer yaşamanın hiç kolay olmadığını, gençlerin işsiz olduğunu ve göçebeler için gerekli devlet desteğini alamadıklarını belirten Gahramani, “Eskilerin deyimi ile yememiş kaz eti bilmiyor lezzetini. Şimdiki gençler çadırlarda 1 ay yaşasınlar da neler çektiğimizi görsünler. Yaz ve kış her zaman çadırlardayız. Gençlerimiz ise işsiz ve çalışamıyor. İstediğimiz desteği de alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Festivale İran’ın güneyinde yer alan Huzistan eyaletinden katılan ve Bahtiyari göçmenlerinden olan Hamid Banderi, diğer göçebe aşiret ve topluluklar ile festivalde bir araya gelmekten mutlu olduğunu ve yöresel el sanatları ile ürünlerini tanıtmaya geldiklerini söyledi. Göçebe yaşama alışmanın kolay olmadığını ve zorlukları olduğunu belirten Banderi, “Bugün kimse göçebe yaşamaya kendisini alıştıramaz. Ancak atalarımız bu şekilde yaşadı. Gerçekten zorlukları var. Her zaman göç halindeyiz. Kendi ürettiklerimizi satarak elde ettiğimiz kazanç ile yaşamak bu pahalılıkta yeterli değil” şeklinde konuştu.

Kış aylarında “kışlak” olarak adlandırılan bölgelerden ayrılan göçebeler, temiz havası, doğal su kaynakları ve yeşilliği bol olan bölgelere göç ediyorlar.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.