SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in ödül ve dereceleri iptal edildi! Resmi açıklama geldi… İşte yeni başpehlivan ve Cengizhan Şimşek’in birinci kelamları…

Türkiye Klâsik Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022 tarihinden bu yana elde ettiği tüm derecelerin iptaline, kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. Kararla ilgili Cengizhan Şimşek’ten birinci açıklama geldi.

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in ödül ve dereceleri iptal edildi! Resmi açıklama geldi… İşte yeni başpehlivan ve Cengizhan Şimşek’in birinci kelamları…
Akacan The Mall
03.01.2023 11:52
0
A+
A-

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in ödül ve dereceleri iptal edildi! Resmi açıklama geldi… İşte yeni başpehlivan ve Cengizhan Şimşek’in birinci kelamları…
Türkiye Klasik Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022 tarihinden bu yana elde ettiği tüm derecelerin iptaline, kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. Kararla ilgili Cengizhan Şimşek’ten birinci açıklama geldi.

Türkiye Klasik Güreşler Federasyonu son Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in derecesinin elinden alındığını duyurdu. Son Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in derecesinin elinden alınmasının akabinde Mustafa Taş yeni başpehlivan oldu.

Cengizhan Şimşek’in ödül, kemer ve dereceleri, doping havuzunda olmasına karşın istenilen müddetlerde doping testi vermemesi gerekçesiyle elinden alındı. Güreşçiye ayrıyeten 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verildi.

Akacan The Mall

TÜRKİYE BU HABERİ SPOR ARENA’DAN ÖĞRENDİ

FEDERASYON RESMEN AÇIKLADI

Federasyondan yapılan yazılı açıklamada, Cengizhan Şimşek kararıyla ilgili Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı tarafından 21 Aralık 2022 Çarşamba günü telefonla aranarak kendilerine bilgi verildiği aktarıldı.

Açıklamada, kelam konusu telefon görüşmesi ile federasyonun Tahkim Konseyi kararıyla ilgili birinci kere bilgi sahibi olduğuna dikkati çekilerek, “Bu bilgilendirme üzerine 22 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Güreş Federasyonu Hukuk Müşavirliği’nden Tahkim Heyeti kararının örneği ve ayrıntısı istenmiştir. Tahkim Heyeti kararının hukuk müşavirliği vasıtasıyla elimize ulaşması üzerine ön değerlendirmeler yapılmış ve düzeltme talebinin yapılmasına neden olan bu karar öncesi yeniden Tahkim Heyeti tarafından alınan ana karara ulaşılmış, gerekli inceleme ve değerlendirmelerin yapılması için ilgili kararların TGGF Hukuk Heyeti’ne sevki yapılmıştır” denildi.

Bahse husus Tahkim Heyeti kararının federasyona resmi olarak elektronik bilgilendirmeyle 28 Aralık 2022 tarihinde saat 12.40 prestijiyle yapıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“9 Mart 2022 tarih ve 2022/43 sayılı Tahkim Şurası kararı ile 2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in dopingle uğraş kapsamında yapması mecburî adres bildirimlerini 2019 son çeyrek, 2020 birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekte yapmaması münasebeti ile atletin disiplin soruşturması sonucu ceza tayinine yer vermeyen Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Heyeti kararının iptaline, atletin bildirim zorunluluğuna taammüden uymaması gerekçesiyle Türkiye Dopingle Uğraş Talimatı’nın 2.4 ve 10.3.2 unsurları uyarınca bir yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmasına, cezanın 9 Mart 2022 tarihinden itibaren infazının başlanmasına ve infazın 9 Mart 2023 tarihinde tamamlanmasına, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren katılmış olduğu müsabakalardan elde ettiği derece ve mükafatların iptal edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Bu karar ile atlet hakkında verilen disiplin cezası katılaşmış olup infaz edilmesi mecburî hale gelmiştir.”

Tahkim Şurası kararı aleyhine atlet Cengizhan Şimşek ve Türkiye Güreş Federasyonu avukatları tarafından düzeltme talebinde bulunulduğunun aktarıldığı açıklamada, şunlar söz edildi:

“Bu müracaat Tahkim Kurulu’nun 12 Aralık 2022 tarih ve 2022/219 sayılı kararı ile red olunmuştur. Tahkim Konseyi’ne yapılan bu düzeltme taleplerinde yürütmeyi durdurma talebinin olmadığı anlaşılmış olup bu türlü bir talepte de bulunulmadığı ve bu istikamette de bir karar verilmediği için sportmen ile ilgili verilen cezanın infaz kararını durduran rastgele bir tüzel durumun olmadığı da anlaşılmıştır. Açıkça görüldüğü üzere federasyonumuzun kuruluşundan evvel soruşturması başlayan ve Tahkim Konseyi kararı ile ceza uygulaması mutlaklaşan bir hukuksal durum bulunmaktadır.

Maalesef atlet Cengizhan Şimşek’in Türkiye Güreş Federasyonu’nun yetkili olduğu devir içerisinde hak mahrumiyeti mühleti içerisinde olan 9 Mart 2022 – 31 Temmuz 2022 tarihleri ortasında pek çok karşılaşmaya katılma hakkı bulunmamasına karşın katıldığı ve bir kısmında da derece ve ödül aldığı belirlenmiştir. Üzülerek söz ediyoruz ki, federasyonumuzun hukuken yağlı güreşte yetki kullanmaya başladığı 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle Türkiye Güreş Federasyonu’ndan alınan cezalı atlet listesinde Cengizhan Şimşek’in isminin bulunmaması, ayrıyeten soruşturmadan ve Tahkim Şurası kararından da federasyonumuzun bilgilendirilmemesi nedeniyle birebir ihlal 1 Ağustos 2022 sonrasında da devam etmiştir.”

KARARLAR HUSUS MADDE DUYURULDU

Türkiye Klasik Güreşler Federasyonunun açıklamasında, bu tespit ve değerlendirmeler sonucunda Tahkim Şurası kararının uygulanmasıyla ilgili şu kararların alındığı duyuruldu:

“1- Atlet Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022’den bugüne kadar hak mahrumiyeti mühleti içerisinde yapmış olduğu karşılaşmalar sonucu elde ettiği tüm derecelerin iptaline ve kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine,

2- Kelam konusu hak mahrumiyeti cezasının Dopingle Çaba Komisyonu’nun Tahkim Kurulu’nun hak mahrumiyeti kararına uyulmaması nedeniyle ek olarak açtığı soruşturmanın sonuçları gizli kalmak kaidesiyle 9 Mart 2023’e kadar devamına,

3- Bu çerçevede 2022 Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanının Cengizhan Şimşek’ten alınarak öteki finalist Mustafa Taş’a verilmesine, Tarihi Kırkpınar başpehlivan ikincisinin İsmail Balaban, üçüncülerinin ise Ertuğrul Dağdeviren ve Tanju Gemici olarak belirlenmesine, yeniden Tarihi Kırkpınar son çeyrek finalistinin Orhan Okulu olarak belirlenmesine,

4- Atletin 2022 yılı Kumluca, Manavgat, Çankırı Yapraklı, Kırklareli Kavaklı, Antalya Gökbel, Bolu Gerede ve Çanakkale Çardak Güreşlerinde elde ettiği derecelerin iptaline, yeni sıralamaların talimat kararlarına nazaran belirlenmesine karar verilmiştir.”

“Federasyonumuz dopingle çaba konusunda sıfır tolerans prensibine nazaran hareket etmekte olup, pak spor ve pak uğraş anlayışını büyük bir titizlikle yürütmektedir ve yürütmeye de devam edecektir.” denilen açıklamada, şu tabirler kullanıldı:

“Bu kapsamda önümüzdeki devirde dopingle çaba konusunda önemli bir eğitim ve bilgilendirme süreci gerek atletlerimiz ve antrenörleri gerek kulüplerimiz ve tüm paydaşlarımız nezdinde başlatılacak olup istenmeyen sonuçların önleyici çalışma ile en az seviyeye indirilmesi sağlanacak ve klâsik güreşimizin hak ettiği noktaya gelmesi için her türlü çaba ve özveri gösterilecektir.

Yaşanan bu olumsuz olayda temel itibariyle dopingli husus kullanımı değil, eğitim ve bilgi eksikliği nedeniyle olduğuna inandığımız çok büyük bir ihmal ve adap yanılgı ile bilgilendirme mecburiyetine uyulmamasına bağlı hiç istenmeyen bir sonucun doğması, planlaması içinde olduğumuz eğitim sürecinin ne kadar kıymet taşıdığını ortaya koymaktadır. Kamuoyunun bilgisine hürmetlerimizle sunarız.”

CENGİZHAN ŞİMŞEK’TEN BİRİNCİ AÇIKLAMA GELDİ

2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek, doping nedeniyle iptal edilen ödül ve dereceleri hakkında açıklamada bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada Cengizhan Şimşek, yasaklı unsur kullanmadığını savundu.

Açıklamasında, “Hakkımda çıkan haberlerden ötürü kamuoyunu bilgilendirmek istedim.” diyen Şimşek şunları kaydetti:

“2016 yılında WADA (Dünya Anti-doping Ajansı) havuzuna dahil edildim. Neden ve niye havuza alındım bilmiyorum. Buna karşın her ay nerde olduğumu, idman yaptığımı, nerede kaldığımı bildirmem için bana mail attılar ve her ay rutin olarak eksiksiz bir formda yaptım. Orta ara gece gündüz şafak operasyonu yapar üzere meskenime baskına numune almaya geldiler ve her keresinde numunemi verdim. 4 sene boyunca bütün yapılan testlerimin hepsinde tertemiz çıktım.”

“VERDİĞİM TESTLERDE YASAKLI HUSUS ÇIKMAMIŞTIR”

Kovid-19 salgını sürecinde bir müddet hayvancılıkla uğraşan ailesinin yanından kaldığını anlatan Başpehlivan Şimşek, “Pandemi süreciydi. Aklıma hiç yer bildirimi gelmedi bile. Aslında gelseydi de internet ve telefon çekmiyordu. Ortadan 1 ay geçtikten ve güzelleştikten sonra tekrar antrenmanlarıma devam etmek için merkeze indim. İndiğimde tarafıma atılan mailde savunmamın istendiğini gördüm. Savunmada olduğu üzere süreci anlattım.” sözlerini kullandı.

Savunma sonucu federasyonun kendisine 6 ay ceza verdiğini kaydeden Şimşek, “Ben de o kulüp antrenörümüz Hasan Aydın’a durumu anlattı. Hocam şu an ki Güreş Federasyonu Lideri Erdem Eroğlu ile konuştuğunu, cezayı ve belgeyi hallettiklerini, antrenmanlarıma devam edebileceğimi söylediler. 2021 ve 2022 yıllarında aralıksız her güreş karşılaşmasına çıktım, sevenlerimi memnun etmeye çalıştım. 2016 yılından beri de bir çok güreş karşılaşması öncesi numune verdim hiç bir biçimde vermiş olduğum testlerde yasaklı unsur çıkmamıştır.” savunmasında bulundu.

“MASA BAŞI KURBANI OLMAK İSTEMİYORUM

2022 yılı Kırkpınar Yağlı Güreş karşılaşmaları öncesinde de numune verdiğini, kanında yasaklı husus çıkmadığını tez eden Şimşek, şöyle devam etti:

“Kırkpınar’da da her zamanki üzere tertemiz çıktım. Şu an yeniden veririm, sonuna kadar vermeye hazırım hiçbir vakit numuneden kaçmadım, kaçmam da. Ben Türkiye Güreş Federasyonu Lideri’ni arayarak her vakit ‘güreşmemde sakınca var mı’ diye sordum, her seferinde düşünce yok dediler. Antalya Büyükşehir Belediyesi Güreş Sorumlusu, Elmalı Belediye Lider Yardımcısı ve Güreş Federasyonu Asbaşkanı Hasan Aydın hocama her vakit danıştım. ‘Varsa bir cezam çekeyim. Sonuçta birisi antrenörüm ve yetkili hocam, oburu Türkiye Güreş Federasyonu Liderimiz. Ben onlar ne derse, bana ne bildiri ederlerse onu yapmak ile mükellefim ve onu yapmaya mecburum. Bilenler bilir. Ben alnımın akı ile Edirne er meydanında tek başıma savaştım. Herkes ve her şeye karşın dik durdum, emek verdim. 15 yılımı verdim bu kemeri aldım. Kimseye de vermeye niyetli değilim her türlü yasal hakkımı kullanacağım. Spor Mahkemesi’ne (CAS) kadar başvuracağım. Masa başı kurbanı olmak istemiyorum. Şu an bunu yapmaya çalışıyorlar. Tüm güreş ve spor topluluğunun dayanağını bekliyorum. Sevenlerimi üzdüğüm için çok özür diliyorum, aziz Türk adaletine güveniyorum.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.