SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

2021’in son düellosu

TELEFON görüşmesinin 10 Ocak 2022’de ABD-Rusya heyetleri ortası yapılacak görüşmeler öncesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Amerikan tarafı …

2021’in son düellosu
Akacan The Mall
03.04.2022 00:32
0
A+
A-

TELEFON görüşmesinin 10 Ocak 2022’de ABD-Rusya heyetleri ortası yapılacak görüşmeler öncesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Amerikan tarafı, Kremlin’den Ukrayna krizi ile ilgili somut adımlar beklediklerini lisana getirdi. İki başkanın görüşmesi hakkında yazılı açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Telefon görüşmesinde Lider Biden Rusya önderi Vladimir Putin’den Ukrayna tansiyonunda tansiyonun düşürülmesi davetini yineledi.

‘GÜÇLÜ KARŞILIK VERİLİR’

Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmeye devam etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü karşılık vermek mecburiyetinde kalacaklarını karşı tarafa iletti. Bu cevabın Rusya’nın Batı dünyasından büsbütün izole edilmesine kadar gidebileceğini vurguladı. İstenmeyen bu gidişata alternatif yollar bulunduğunu da görüşmede lisana getiren Biden, önümüzdeki yılın birinci günlerinde ABD-Rusya heyetler ortası ikili görüşmeler, Rusya-NATO Kurulu toplantısı ve akabinde Rusya-Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) temasları yapılacağını hatırlatarak bu üç platformun diplomatik tahlil yolunu açtığını belirtti” tabirlerini kullandı.

Akacan The Mall

NÜKLEER SAVAŞ KONUSU

Rusya ile Batı ortasında tansiyonun ne kadar kritik bir kademeye geldiği de evvelki günkü Putin-Biden telefon görüşmesinde ortaya çıktı. İki önder, nükleer savaşın tetiklenmesi ihtimalini dahi ele aldı. Görüşmede bu hususun görüşüldüğünü itiraf eden Putin’in dış siyaset yardımcısı Yuriy Uşakov, “Telefon görüşmesinde Amerikan tarafı birkaç kere nükleer savaş konusunu açtı. İki nükleer güce sahip devletin, Ukrayna yüzünden bu türlü bir savaşı başlatmaması gerektiği vurgulandı. ABD ve Rusya’nın dünyaya karşı büyük sorumlulukları bulunduğu hatırlatıldı” dedi.

BİDEN NE İSTEDİ:

– Rusya, Ukrayna hududuna yığdığı ve savaşa hazır durumda tuttuğu on binlerce asker ve ağır silahı bir an evvel geri çekerek tansiyon düzeyini düşürmeli.

– Rusya, Ukrayna içişlerine müdahale etmeye son vermeli. Donbas krizi Ukrayna’nın bağımsızlık ve toprak bütünlüğü çerçevesinde memleketler arası hukukun öngördüğü formda çözülmeli.

– Rusya’nın, Batı’nın ve bilhassa ABD’nin ihtarlarını dikkate almayarak Ukrayna’dan yeni topraklar koparmaya kalkışması durumunda olaylar 2014 üzere olmayacak (Kırım’ın işgali). Batı ülkeleri, Moskova’ya sert müşterek cevap vererek Rusya’yı büsbütün izole etme adımı atacak.

– İstenmeyen berbat senaryoların hayata geçirilmemesi için diplomasiye baht verilmeli. Rusya da masaya oturmalı. Ocak ayı başında ABD-Rusya, Rusya-NATO ve AGİT-Rusya formunda üç kapsamlı görüşme yapılarak tahlil bulunmalı. Eski Sovyet cumhuriyetleri, günümüzde bağımsız devletler. Hangi birlik yahut ittifaka katılma isteği göstereceklerine kendileri karar verecektir.

PUTİN NE İSTEDİ:

– ABD ve NATO eski Sovyet cumhuriyetlerini Batı askeri ittifakına hiçbir vakit kabul etmemeli. NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan ile 2000’li yılların ortalarında imzaladığı üyelik yol haritası mutabakatı geri çekilmeli.

– NATO ve bilhassa ABD, Ukrayna ile ikili mutabakatlar yaparak, Rusya’ya komşu ülkelere silah yığınağı yapmamalı. Ukrayna ordusunu silahlandırmamalı.

– ABD, NATO ve Batı Avrupa ülkeleri, Rusya’ya güvenlik garantileri vermeli. Batılı ülkeler, Rusya’nın hudutlarına yakın Polonya, Romanya ve Bulgaristan üzere eski Doğu Bloku ülkelerinin topraklarına orta ve kısa menzilli nükleer füzeler yerleştirmeyeceklerini kabul etmeli. Moskova’ya bu kuralı pekiştiren ve tüzel geçerliliği de olan bir muahede evrakı sunulmalı.

– ABD idaresinin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik siyasetlerini mazeret ederek Moskova’ya yönelik birtakım yeni yaptırımlar kabul etmesi durumunda Kremlin’in, Washington idaresi ile tüm bağlantılarını koparmaya hazır olduğu iletisi da net bir halde iletildi.

MOSKOVA, GÜVENLİK GARANTİLERİNDE ISRARLI

Biden ile Putin ortasında aralıkta iki görüşmenin gerçekleştiğine dikkat çeken Uşakov, “Bizim açımızdan bu ikinci temasın en kıymetli sonucu Biden’ın Putin’in tekraren lisana getirmesi üzerine Ukrayna’ya hücum silahları yerleştirilmeyeceğine dair kelam vermesi oldu. Alışılmış bizim için bu kelamlı garantinin ocak ayında yapılacak bir dizi geniş çaplı görüşmede türel bağlayıcı dokümana dönüşmesi lazım. Biden’ın mümkün yeni yaptırım ikazına da Putin cevap verdi. Yeni yaptırım kabul edilirse Rusya’nın ABD ile tüm bağlantıları koparacağı Putin tarafından lisana getirildi” dedi. Uşakov ayrıyeten 10, 12 ve 13 Ocak’ta yapılacak temasların akabinde Putin ile Biden’ın yeni bir telefon görüşmesi gerçekleştirmek için anlaştıklarını söyledi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.