SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

19 Mayıs 1919: Esaretten kurtuluşa atılan birinci adım

19 Mayıs 1919: Esaretten kurtuluşa atılan birinci adımİşgal altındaki bir ülkenin kurtuluşunu millette gören ve İngiliz donanmasının demir attığı …

19 Mayıs 1919: Esaretten kurtuluşa atılan birinci adım
Akacan The Mall
19.05.2022 11:07
0
A+
A-

19 Mayıs 1919: Esaretten kurtuluşa atılan birinci adım
İşgal altındaki bir ülkenin kurtuluşunu millette gören ve İngiliz donanmasının demir attığı İstanbul’dan silah arkadaşlarıyla Anadolu’ya geçen Büyük Başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da yaktığı bağımsızlık meşalesi 103 yıldır yanıyor. Bu…

Lozan Antlaşması ve akabinde Cumhuriyet’in ilanıyla sona eren Kurtuluş Savaşı’nın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başladığı tarihtir 19 Mayıs 1919…

Esaretten kurtulmak, bağımsızlığa kavuşmak için atılan birinci adımdır 19 Mayıs… Yenilmiş, yıkılmış, ezilmiş bir topluluktan bir ulus yaratmak için atılan birinci adımdır 19 Mayıs…

Akacan The Mall

Ulusal Uğraş olarak da anılan Kurtuluş Savaşı’nın 103 yıl evvel başladığı, Cumhuriyet’in kurulmasıyla sonuçlanacak olan yaklaşık 4,5 yıllık çok güçlü bir periyodun birinci günüdür 19 Mayıs… Ve Atatürk’ün “benim doğduğum gündür” dediği tarihtir 19 Mayıs 1919…

19 Mayıs aslında sırf Atatürk’ün değil bir manada ulusal egemenliğe dayalı, bağımsız Türkiye’nin de doğum günüdür.

Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri ortasında 1. Dünya Savaşı’nın akabinde 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile düşman gemileri Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul’a demirledi.

Anadolu adım adım işgal edilirken İngiltere, Yunanistan’ın Karadeniz kıyılarında bir Pontus Rum devleti kurma isteğine de takviye verdi.

Bölgede Rum çetelerinin hücumları artmaya başlarken Türk kümelerin düzensizlik çıkardığı sav edilerek İngilizler, Osmanlı Hükümeti’ne 21 Nisan 1919’da, “Siz asayişi sağlayamazsanız biz Samsun’a çıkıp bölgeyi işgal edeceğiz” manası taşıyan nota verdi.

15 Mayıs’ta İzmir, Yunan orduları tarafından işgal edildi. 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal, 16 Mayıs’ta “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan yola çıktı.

Mustafa Kemal, kendi tabiriyle “Kendisini İstanbul’dan uzaklaştırmak ve Anadolu dağlarında çürütmek” isteyenlerce 9. Ordu Müfettişliği ile görevlendirildi, lakin müfettişliği kabul ederken misyonunun geniş yetkilerle donatılmasını sağladı.

Mustafa Kemal’i ve beraberindekileri taşıyan Bandırma Vapuru, 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıktığında, Kız Kulesi açıklarındayken İtilaf Devletleri kontrol görevlilerince vapurda, silah ve kaçak gereç araması yapıldı. Arama sürerken, “kaptan yeri”nde bulunan Mustafa Kemal’in kararlılığını göstermek emeliyle hareket hazırlıklarını çabuklaştırmasını söylediği kaptan, demir aldırmaya başladı.

Hürriyet uğruna…

Subayların gemiyi terk etmelerinin akabinde Karadeniz’e yönelen Bandırma’nın güvertesinde Mustafa Kemal Paşa, yanındakilere şunları söyleyecekti: “Bunlar işte bu türlü yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz.”

Mustafa Kemal, puslu bir pazartesi sabahı, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a vardı. Mustafa Kemal, yurdun Kurtuluş Çabası’nı Samsun’a ayak basarak başlatmış oldu. Düşman işgaline karşı bilinçlendirilerek halkın Kuvayı Milliye’ye dayanak olması sağlandı.

Büyük Başkan’ın Samsun’a çıkışı, Yunan askerlerinin İzmir’den çıkarıldığı 9 Eylül 1922’ye kadar sürecek büyük gayretin de birinci adımı oldu.

Mustafa Kemal Samsun’da kaldığı Havza’dan kurtuluş meşalesini yakarak ayrıldı.

Gençliğe emanet

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı birinci sefer 1926 yılında Gazi Günü ismi altında Samsun’da kutlandı. 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü ismi altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın teşebbüsleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu birinci 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce atletin da iştirakiyle bir spor günü hâline geldi. Bu tertipten bir müddet sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde kelam alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” ismi altında her yıl yapılmasını teklif etti. Kongrede oylanan bu teklif kabul edildi ve Atatürk’ün de onayıyla maddeleşti. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” ismini aldı.

1981 yılı Atatürk Yılı olarak kabul ve ilan edildi. Kutlamalar kapsamında “Gençlik ve Spor Bayramı’nın ismi da “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.