SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

14 paket için 250 milyar TL kredi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık Hazine Takviyeli Kefalet Karşılığı 250 milyar TL’lik kredi paketinin detaylarını anlattı. Paket 14 başlıktan oluşuyor. Yatırım yapana da iş fikri olana da kefalet paketinde yer var. İşte unsur madde Hazine Takviyeli Kefalet Sistemi’nin ayrıntıları…

14 paket için 250 milyar TL kredi
Akacan The Mall
12.01.2023 07:36
0
A+
A-

14 paket için 250 milyar TL kredi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık Hazine Dayanaklı Kefalet Karşılığı 250 milyar TL’lik kredi paketinin detaylarını anlattı. Paket 14 başlıktan oluşuyor. Yatırım yapana da iş fikri olana da kefalet paketinde yer var. İşte unsur husus Hazine Takviyeli Kefalet Sistemi’nin ayrıntıları…

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık Hazine takviyeli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketinin (KGF) detaylarını açıkladı. Paket esnaf ve ’ler yüklü olmak üzere 14 başlıktan oluşuyor. Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basınla bir ortaya gelen Nebati, “Bugüne kadar 876 milyar liralık kredi hacmi ile 701 milyar liralık kaynak kullandırdık. Artık ise Hazine Takviyeli Kefalet Sistemi kapsamında kıymetli bir çalışmayı daha sivil toplum kuruluşları ve birliklerin yanı sıra gerçek dal ve finansal dal temsilcileriyle istişare ederek tamamlamış durumdayız. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerimize değerli ölçüde finansman imkânını açıklıyoruz” dedi.

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye İktisat Modeli kapsamında selektif bir yaklaşımla uygulamaya aldıkları kefalet paketleri ile işletmelerin finansmana erişiminde değerli bir misyon üstlendiklerini belirten Nebati, Hazine takviyeli kefalet Sistemi’nin ayrıntılarını şöyle sıraladı:

Akacan The Mall

ASGARİ YÜZDE 70

Paket kapsamında işletmelere kredilerde ödemesiz devir imkânının yanı sıra, kefalet oranını minimum yüzde 70 olarak uygulayacağız. Lakin paketlerimizde öne çıkardığımız alanlara daha yüksek kefalet oranı ile kredi kullandıracağız. Örneğin, başta bayan girişimcilerimiz olmak üzere tüm girişimcilerimize sistem kapsamında azami oran olan yüzde 90 ile kefalet dayanağı sağlıyoruz.

FİRMALAR BEŞ KÜMEYE AYRILDI

Tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiğini oluşturduk. Bu çerçevede firmaları, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat gereksinimlerine nazaran 5 küme halinde sınıflandırdık. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci küme firmalar ile kredibilitesi çok çok düşük olan beşinci kümeye katiyetle kullandırım yapmayacağız. Önümüzdeki periyotta sistem kapsamında kullandırmak istediğimiz kefaletleri kredibilitesi olan, lakin teminat yetersizliği bulunan üçüncü küme yüklü olmak üzere; iki ve dördüncü kümeye kullandırmayı planlıyoruz. Bu durumda kefalet imkânımızın yüzde 60’ını üçüncü küme, yüzde 30’unu ikinci küme, yüzde 10’unu ise dördüncü kümede yer alan firmalara kullandıracağız. Böylelikle uzun müddettir vermiş olduğumuz kelamı de yerine getirmiş oluyoruz.

DÖRT TEMEL ÖGE VAR

Tüm paketlerde dört temel ögeye yer verecek formda bir yaklaşım sergiledik. Teminat muhtaçlığına bağlı olarak bankaların içsel derecelendirme sistemine nazaran kefalet dağılımının gruplandırılması, Faturaya Dayalı ve Fatura Kayıt Sistemleri üzerinden denetim edilen kefaletlendirme yaklaşımı, Gaye Dışı Kullanımın Engellenmesi İçin İzleme Listesi Uygulaması. Kredi kullanacak işletmelerden Bölgesel Odaklı KOBİ Dayanak Paketi ve Teşebbüsçü Paketlerinden yararlanacaklar hariç olmak üzere, kredi vadesi boyunca mevcut istihdamlarını azaltmayacaklarnıa dair taahhütte bulunmalarını istiyoruz.

ÖDEMELER DİREKT SATICIYA

Bu kapsamda kullandırılan kredilere ait tüm harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve İştirak Bankaları Birliği İştirak Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde direkt satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Bu sistem sayesinde fatura takipleri büsbütün elektronik ortamda yapılacak, kredilerin emel dışı kullanımı değerli seviyede engellenecek, iptal edilen faturalar takip edilebilecek ve tıpkı faturanın birden fazla krediye husus edilmesinin önüne geçilecek.

‘ŞİMDİ SIRA BANKALARDA’

İstanbul Ticaret Odası Lideri Şekib Avdagiç, tüm KOBİ’leri kapsayan 250 milyar liralık kredi paketi ile, 2023’ün yatırım ve büyüme yılı olduğu iletisinin net olarak verildiğini Hazine ve Maliye Bakanımızın bugün açıkladığı dayanak paketlerini süratlice KOBİ’lerle buluşturarak, devreye alacağına inancımız tam. Artık sıra bankalarda. KGF paketi finansmana erişimi kolaylaştıracak. KOBİ’lerin yüzünü güldüren çok sayıda dayanak paketi devreye giriyor. Bu memnuniyet verici” diye konuştu.

Şekib Avdagiç

‘EYT İÇİN KIYMETLİ BİR PAKET DEVREDE’

Ankara Ticaret Odası (ATO) İdare Şurası Lideri Gürsel Baran, EYT ile ilgili düzenleme nedeniyle mali yapıları bozulacak işletmelere KGF dayanağı sağlanmasını olumlu bulduklarını söyledi. Baran, “Bu global ekonomik resesyon ortamında EYT düzenlemesinin yapılması patronları bir yandan nitelikli işgücü kaybı öteki yandan da yüklü tazminat ödemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle paketi olumlu karşılıyoruz” yorumunu yaptı.

Gürsel Baran

‘İŞ DÜNYASINA CANSUYU OLACAK’

MÜSİAD Lideri Mahmut Asmalı ve BDDK Lideri Mehmet Ali Akben ise yeni KGF paketi için, “Uzun vakittir beklediğimiz bir paketti. Bölgesel kalkınmayı teşvik eden şirketlere 1 milyar TL üzere para ayrılması da çok kıymetli. Bu paket biterse ne olacak diye sorduğumuzda ise ‘Bu birinci paket, birkaç tane daha paket açıklayabiliriz’ karşılığını aldık. Artık fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. Takviye iş dünyasına can suyu üzere gelecektir” sözlerini kullandı.

Mehmet Ali Akben

‘SORULARIMIZIN KARŞILIKLARINI ALDIK’

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Lideri Orhan Aydın, 250 milyar TL’yi bulacak bir ödeneğin çıkmasını “büyük fırsat” olarak nitelendirdi. Aydın, “36 ay vadeli 6 ay ödemesiz EYT dayanağı de tazminatları nasıl ödeyeceğiz diyen iş insanlarımız için büyük bir fırsat oldu. Geniş kapsamlı ve kucaklayıcı bir paket. Patronlar olarak biz, EYT ile emekliliklerini hak etmiş işçiler EYT sonrası finansmana erişimin nasıl olacağını düşünüyorduk. Bu paketle bunun yanıtını da öğrenmiş olduk” halinde konuştu. 

Orhan Aydın

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.