SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

14. Memleketler arası Kurumsal İdare Doruğu’nda yeni vizyonlar vurgusu

14. Memleketler arası Kurumsal İdare Tepesi’nde yeni vizyonlar vurgusuTKYD ve TÜSİAD işbirliği ile gerçekleşen 14. Memleketler arası Kurumsal …

14. Memleketler arası Kurumsal İdare Doruğu’nda yeni vizyonlar vurgusu
Akacan The Mall
17.05.2022 13:52
0
A+
A-

14. Memleketler arası Kurumsal İdare Tepesi’nde yeni vizyonlar vurgusu
TKYD ve TÜSİAD işbirliği ile gerçekleşen 14. Memleketler arası Kurumsal İdare Doruğu bu sene “Daha uygun bir gelecek için kurumsal yönetim” teması işlendi.

Türkiye Kurumsal İdare Derneği (TKYD) ve Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) işbirliği ile gerçekleşen 14. Milletlerarası Kurumsal İdare Doruğu bu sene “Daha güzel bir gelecek için Kurumsal yönetim” teması ile gerçekleşti.

TKYD İdare Şurası Lideri Dr. Tamer Latife küresel çaptaki belirsizliklerin kurumların idarelerinde yeni vizyonlara gereksinim duymasına neden olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

Akacan The Mall

Zirvemizin bu yılki teması ‘Daha âlâ bir gelecek için kurumsal yönetim’. Kurumlar tarafından vakit zaman yanlış anlaşılmaya açık olan kurumsal idare bürokratik kurallar seti değildir tam bilakis işlerin daha düzgün ve sistematik yürütülmesi için çoklu risklerin birebir anda kıymetlendirilmesine imkan veren, en kıymetlisi kurumların sürdürülebilirliğini sağlayan en faal idare anlayışıdır.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmeler kurumsal idare kavramının ülkelerin ve idarelerin rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için ne derece kıymetli bir araç olduğunu açık bir halde ortaya koymuştur.

Dünyamız 2. Dünya Savaşı sonrası hiç olmadığı kadar karmaşık risklerle karşı karşıya; global, siyasal ve ekonomik güçler yeni bir istikrar arayışında büyük bir belirsizlik ortamında istikametimizi bulmaya çalışıyoruz.

Kovid-19, küresel ısınma ve doğal afetler, ticaret savaşları, göç dalgaları, yeşil dönüşüm dijitalleşme ve şimdi farkında olmadığımız başka riskler…

Maalesef tüm işaretler bu risklerle dolu belirsizlik ortamını çok daha uzun süreceğini gösteriyor. Bu durum hem makro düzeyde ülke idareleri hem de mikro düzeyde kurumların idaresinde yeni vizyonların yaratıcı stratejileri ve daha evvel daha az gereksinim duyduğumuz yetkinlikleri ortaya konması sonucunu doğurmaktadır.

Tüm dünyada bu belirsizliklerin ve risklerin şekillendirdiği bir periyotta dayanılmaz bir yine var oluş gayreti başlamıştır.

“Küresel rüzgar ardımızdan değil, önümüzden esmeye başladı”

TÜSİAD Lideri Orhan Turan ise kurumların dünyadaki ekonomik yaşanan ekonomik şartlara dikkat çekerek şunları söyledi:

Global iktisatta salgının tesirleri yavaş yavaş silinmeye başlarken güçlü bir ekonomik toparlanmaya şahitlik ettik lakin tedarik zinciri sorunlarının ve hammadde fiyatlarında süregelen artışın, Ukrayna’da devam eden savaşın getirdiği belirsizlikler ile harmanlaması sonucu ile enflasyonun yüksek, büyümenin ise baskı altında olduğu sürece girdik.

Bunlarla birlikle iklim değişikliğinin besin arzı üzerindeki tehdidi global ekonomilerde enflasyonla çabayı öncelik halde getirmiş durumda.

Büyük merkez bankaları Fed öncülüğünde düşük büyüme değerine olsa bile enflasyonla uğraş edeceklerini hem alınan tedbirler hem de verilen iletilerle açıkça ortaya koydu. Gelişmekte olan ülkeler ise Fed’in şahinleşen duruşuna paralel olarak geçtiğimiz yılın ortasından bu yana faiz artışına gittiler.

Önümüzdeki periyotta Fed ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere faiz artışları ve bilanço küçültmeye devam edecek.

Global iktisatta bol para devrinin azaldığı ve finansman şartlarının geçmişe kıyasla daha sıkıntı olacağı bir periyoda girdik.

Türkiye ise bu periyotta farklı bir siyaset tercihi ortaya koydu bugün dünyada akran ülkelere baktığımızda hem en yüksek enflasyona hem de en yüksek yüksek risk primine sahip olan ülke pozisyonundayız.

Yakın geçmişte yaşadığımız ekonomik zorluk periyotları küresel rüzgârlarına ardımızdan estiği periyotlarda bu zorluklarla bir biçimde uğraş edebildik meğer şu an küresel iktisadın geçmekte olduğu rüzgâr önümüzden esmekte ve işimize çok daha fazla zorlaştırmaktadır.

Artık küresel görünüm de lehimize değil. Yüksek ihracat, cari fazla, rekabetçi kur üzerine kurulan siyaset istenilen sonuçları vermekten uzak. Bir de bu sürece kuvvetli küresel süreçler eşlik ettiğinde son derece uzak bir iktisadi sürece girmiş durumdayız. Nisan ayında açıklanan ticaret dataları ile geçen yılın birinci dört ayında 14,1, dış ticaret açığı bu yıl 32,5 milyar dolara ulaştı.

Misal datalar ihracat siparişlerin ve imalat sanayi kesiminin yavaşlama eğiliminde olduğunu gösteriyor Döviz kaynağını olan gereksinimimizin arttığı bir periyotta risk ünitemizin de artıyor olması dış finansmana erişimi ve maliyetimizi üst çekiyor birinci 4 ayda ihracatımızda yüzde 20 civarında iken ithalatımız yüzde 40’lar buldu buldu.

“Kurumsal idare prensiplerinde yeni standartlar oluşturulmaya başlandı”

Global dönüşümler, krizler ve kurumsal idare geleceğine dair konuşan OECD Kurumsal İdare ve Finansman Dairesi Lideri Serdar Çelik ise konuşmasında şunlara değindi:

2015 yılında Türkiye’nin devir başkanlığını Antalya doruğunda OECD kurumsal idare prensipleri kabul edildi. 1999 yılında geliştirilen prensipler 2015’e kadar yalnızca OECD ülkeleri olarak biliniyordu. Lakin 2015 Antalya tepesinde Japonya, ABD’de, Brezilya, Hindistan, Türkiye, Çin üzere hem dünyanın en büyük gelişmiş ülkeleri hem de gelişmekte olan ülkeleri milletlerarası bir standart konusunda anlaşarak kendi ülkelerinde kurumsal idare siyasetlerini nasıl geliştirmeleri konusunda milletlerarası muahedeye vardılar.

Bu memleketler arası konsensüsü korumak çok kıymetli. Bu çerçevede çok yakın bir müddette Şubat ayında G20 ve OECD ülkeleri bir ortaya gelerek prensipleri güncellemeye karar verdiler. Sermaye piyasasında ve iş dünyasında yaşanan değişimlerin yanı sıra iklim krizinin yol açtığı telaşlar pandeminin devam eden tesirleri ortamında bu güncelleme çalışması başladı. Elbette çok boyutlu bir olay şirketler de uzun dönüşümlü değişimler yaşanıyor konuşmada bu dönüşümün üç adedini odaklanmak istiyorum. Birincisi, artan sürdürülebilirlik dertleri iklim krizi ve başka çevresel toplumsal kaygılar…

İkincisi halka açık sayılı şirketlerin sayısında global çapta sayısında azalma bilhassa küçük şirketlerin Borsadan uzak durması…

Üçüncü mevzu ise şirketlerin paydaşlık yapısında dünya çapında gözlenen ağırlaşma olgusu…

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.