SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

13’üncü Heinrich darbe yapacaktı

Almanya’da darbe yapıp idaresi ele geçirme planı hazırlayan ‘Reichbürger’ isimli çok sağcı kümeye 11 eyalette eşzamanlı baskın düzenlendi. Frankfurt’ta emlakçılık yapan Prens 13’üncü Heinrich’i ülkenin başına geçirmeyi planlayan yapılanmayla ilgili 25 kişi gözaltına alındı.

13’üncü Heinrich darbe yapacaktı
Akacan The Mall
08.12.2022 07:37
0
A+
A-

13’üncü Heinrich darbe yapacaktı
Almanya’da darbe yapıp idaresi ele geçirme planı hazırlayan ‘Reichbürger’ isimli çok sağcı kümeye 11 eyalette eşzamanlı baskın düzenlendi. Frankfurt’ta emlakçılık yapan Prens 13’üncü Heinrich’i ülkenin başına geçirmeyi planlayan yapılanmayla ilgili 25 kişi gözaltına alındı.

Dün Almanya’da “darbe planladığı” sav edilen çok sağcı bir örgüte yapılan polis operasyonları gündeme bomba üzere düştü. 3 bin polisin katıldığı operasyonlarda, “Reichsbürger” (İmparatorluk Vatandaşları) isimli örgüte mensup ikisi yurtdışında toplam 25 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan örgütün başkanı olduğu düşünülen Prens 13’üncü Heinrich’in de ortalarında bulunduğu 8 kişinin tutuklandığı kaydedildi. Prens’in yanı sıra çok sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nden eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın planlamanın merkezinde olduğu bildirildi.

OPERASYONUN KOD İSMİ ‘GÖLGE’

Akacan The Mall

Federal savcılığın “Gölge” koduyla yürütülen operasyonunda sabah saat 06.00’da, 11 farklı eyalette 52 şüpheliyle alakalı 137 noktaya baskında düzenlendi. Ağır silahlı ve özel donanımlı timlerin katıldığı operasyonda yaklaşık 3 bin güvenlik gücü yer aldı. Almanya’daki baskınların yanı sıra Avusturya’nın Kitzbühel bölgesinde ve İtalya’nın Perugia kentinde de aramalar yapıldı. Operasyonda 22 Alman vatandaşının ‘terör örgütüne üyelikle’ suçlandığı, ortalarında Vitaliye B. isimli bir Rus vatandaşının da bulunduğu 3 bireyinse örgüte dayanak vermekle itham edildiği belirtildi. Alman ordusunda faal bir subayın da gözaltına alındığı açıklandı. Alman Der Spiegel mecmuası, Almanya’nın güneybatısındaki Calw kasabasında bulunan özel kuvvetler ünitesi KSK’nın kışlasında da arama yapıldığını argüman etti.

MONARŞİYİ GETİRME PLANI

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şüphelilerin Federal Almanya Cumhuriyeti’nin anayasal nizamını ortadan kaldırmak ve 1871 Alman İmparatorluğu’nu örnek alan bir devlet kurmak maksadıyla terör örgütü kurmakla suçlandığı belirtildi. Şüphelilerin darbeden sonra monarşiye dayalı yeni bir hükümet kurmayı ve ülkenin başına da ‘Reuss Prensi’ 71 yaşındaki 13’üncü Heinrich’in geçmesini planladıkları bildirildi. Frankfurt kentinde yaşayan ve bir gayrimenkul firması olan Prens Heinrich’in 700 yıllık soylu bir aileden geldiği belirtiliyor. Savcılıktan yapılan açıklamaya nazaran, örgüt üyeleri darbe planının muvaffakiyete ulaşması halinde bakanlık ve başka devlet vazifesi dağılımlarını bile planlamış.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, “şüphelilerin devlet kurumlarına silahlı hücum planladıklarına yönelik kuşku olduğunu” kaydetti.

SİLAHLANMA GİRİŞİMİ

Almanya iç istihbarat örgütü Anayasayı Müdafaa Teşkilatı’na nazaran, Reichsbürger taraftarları son vakitlerde Almanya’nın doğusunda kendi paramiliter ordularını kurma teşebbüsünde bulundu. Örgüt mensuplarının kendi ortalarında silah eğitimleri düzenlediği ve eski polis ya da askerleri bünyelerine katmak için çalışmalar yaptıkları belirtiliyor. Örgütün tarihi bilinmeyen lakin “X Günü” olarak isimlendirilen bir günde ayaklanma başlatarak, silah zoruyla iktidarı ele geçirme hazırlığı yaptığı varsayım ediliyor. İstihbarata nazaran Reichsbürger örgütünün ülke genelinde 21 bin üye ya da destekçisi bulunuyor. Federal Almanya Cumhuriyeti’ni tanımayan ve vergi ödemeyi reddeden örgüt üyeleri, Almanya mahkemelerini de tanımıyor.

RUSYA’DAN ‘İLGİMİZ YOK’ AÇIKLAMASI GELDİ

Almanya’daki darbe operasyonu kapsamında gözaltına alınan 25 şahıstan birinin Vitaliye B. isimli Rus vatandaşı olması Kremlin’i endişelendirdi. Rusya ismine açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya’nın Almanya’daki olayda rastgele teması katiyen kelam konusu olamaz. Almanya’da cereyan eden bu hadise büsbütün o ülkenin iç sıkıntısıdır. Kendileri de aslında Rusya ile bir ilişkisi olmadığını lisana getiriyor. Biz oradaki gelişmeleri basından öğreniyoruz” diye konuştu. Alman basınında Vitaliye B.’nin örgüt üyeleri ile Rus yetkililer ortasında aracılık yaptığı öne sürülmüştü.

3 SORUDA ŞER PLANI

1- DARBECİLERİN MAKSADI NE?

“Reichsbürger” hareketi ya da Almanca uzun yazılışıyla “Reichsbürgerbewegung”, Federal Almanya Cumhuriyeti yerine, 1871’den 1918’e kadar süren Alman Krallığı’na geri dönüşü savunuyor. “Reichsbürger” başlı başına, Alman Krallığı’nı söz eden ‘Reich vatandaşı’ manasına geliyor. Reichsbürger hareketi, mevcut Almanya Cumhuriyeti’ni, 2’nci Dünya Savaşı’ndaki mağlubiyet sonrası Batı ittifakının kurduğu bir devlet olarak görüyor ve egemenliğini sorguluyor. Ortalarında neo-Naziler, komplo teorisyenleri ve silah savunucularının bulunduğu kümede, birçok eski asker de yer alıyor. Çağdaş Alman Cumhuriyeti’nin meşruiyetini reddeden küme, hedeflerine ulaşmalarına tek yol olarak askeri usuller ve silahlı çabayı öngörüyor. Son yıllarda gitgide radikalleşen küme artık bir terör örgütü üzere ‘güvenlik tehdidi’ olarak değerlendirilirken, federal savcılar, “Sanıklar, devlet kurumlarının ve özgür, demokratik, temel nizamın derinden reddi konusunda birleşiyorlar” diyor.

2- SAYILARI NE KADAR?

Almanya’nın birçok bölgesine yayılan küme üyelerinin, yüklü olarak ülkenin güney ve doğu bölgelerinde toplandığı belirtiliyor. Örgütün 2 bini aşırıcı olmak üzere yaklaşık 20 bin üyesi olduğu iddia ediliyor. Harekete üye bireylerin sayısının pandemi periyodunda arttığı, Kasım 2021’de örgüt niteliği aldığı, darbe planlarının git gide netleştiği belirtiliyor. O denli ki kümenin planları ortasında bakan kaçırmaktan cumhurbaşkanının yerine dublörünü hazırlamak ve çıkarılan yasalar sayesinde parlamentoyu ele geçirmeye kadar birçok ayrıntılı senaryo yer alıyor. 

3- HÜKÜMETİ DEVİRME GÜÇLERİ VAR MI?

Reichsbürger hareketi üyelerinin profili, 40-60 yaşları ortasında değişse de ortalama 50 yaş ve üstü şahıslardan oluşuyor. The Amadeu Antonio Vakfı, Reichsbürger hareketine mensup şahısların çoklukla izole ve gerçeklikten kopmuş olduğunu belirtiyor. Alman polisini endişelendiren faaliyetler ortasında, hareketin silahlanmayı artırması, üyelerin atış eğitimleri alması, üyeleri ortasında eski askerlerin yer alması bulunuyor. Darbecilerin, gölge bir hükümetin yanı sıra, Rüdiger von P. olarak anılan ikinci bir elebaşı tarafından yönetilen bir ‘askeri örgüte’ sahip olduğu da öne sürülüyor.

CUMHURBAŞKANI İÇİN DUBLÖR KULLANACAKLARDI

ALMANYA’da darbe planını, kümenin içine sızan bir muhbir ortaya çıkardı. Nisan ayında darbe planlarıyla ilgili birinci tutuklamalar yapılmaya başlandı. Muhbir, küme toplantılarına katıldı, internet üzerinden yazışma kümelerine dahil oldu. Ve nisan ayında birinci tutuklamalar geldi. Tutuklamalarla birlikte kumpas planının ayrıntıları da gün yüzüne çıkmaya başladı.

BAKANI KAÇIRACAKLARDI

– Alman Spiegel mecmuasının temmuz ayında yazdığına nazaran koronavirüs salgını devrindeki önlemler nedeniyle ülkenin en sevilmeyen siyasetçileri ortasında yer alan Sıhhat Bakanı Karl Lauterbach, bir canlı talkşovda izleyicilerin gözü önünde kaçırılacaktı.

– Akabinde Alman hükümetindeki bakanların ve iktidar partisinin önde gelen tüm üyelerinin bulundukları yerler tespit edilerek bloke edilecekti.

PARLAMENTO LAĞVEDİLECEKTİ

– Darbenin ikinci gününde Almanya parlamentosu lağvedilerek yerine yeni delegeler tarafından kurucu kongre organize edilerek Alman İmparatorluğu’nun 1871 anayasasının yürürlüğe girdiği ilan edilecekti.

– Siyasi rejim değişiminin Alman halkı tarafından daha kolay benimsenmesi için kurucu kongreye Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile Başbakan Olaf Scholz’a çok benzeyen kopyaları değişimi sunacaktı.

– Yeni idareye yurtdışı dayanak için Rusya ile temasa geçilecekti. Buna nazaran darbe öncesi gemiyle bir küme Rusya’ya gidecek ve Rusya başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi deneyecekti.

– Ekim ayında da tutuklamaları sürdüren Alman polisi, dün örgüte karşı geniş çaplı operasyon için düğmeye bastı.

KİMDİR BU PRENS REUSS

– Tarihi 12’nci yüzyıla dayanan Reuss Hanedanı’nın hükümranlığı, 1918’deki Alman Devrimi’ne kadar imparatorluğun pek çok yerinde karar sürmeye devam etti. Hanedanın her erkek hükümdarı ‘Heinrich’ olarak isimlendiriliyor ve numara veriliyor.

– Darbe planlayan örgüte liderlik yaptığı için tutuklanan 13’üncü Heinrich ya da nam-ı başka ‘Prens Reuss’ 4 Aralık 1951’de, Almanya’nın Büdingen kentinde doğdu.

– Frankfurt’ta gayrimenkul ve emlak şirketi sahibi. Almanya’nın doğusundaki Thüringen eyaletinde bir avcı şatosu var.

ŞATOSU VAR

– Polis silah ve mühimmat deposu olarak kullanıldığından şüphelendiği şatoya da dün baskın düzenledi.

– İranlı Susan Doukht Jalali ile evli. 28’inci Heinrich unvanına sahip 31 yaşında bir oğlu var.

– ‘Reuss Hanedanı’nın başında şu an 14’üncü Heinrich bulunuyor.

– Darbe teşebbüsleriyle ilgisi olmadığını açıklayan Reuss Hanedanı, 13’üncü Heinrich’in 14 yıl evvel aileyle bağlarını kopardığını belirtti. Açıklamada darbeci Prens, “komplo teorilerinin yanılgısına düşen”, “yolunu şaşırmış yaşlı bir adam” olarak nitelendi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.