SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

11 vilayet sarsıldı, 81 ilin ihracatı etkilendi: Şubat ihracatında 1.5 milyar dolarlık sarsıntı tesiri

Ticaret Bakanlığı’nın süreksiz şubat ayı ihracat dataları, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların ihracatı da sarstığını gösterdi. Şubat 2023 ihracatı, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 6.4 azalarak 18.6 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı, sarsıntı nedeniyle şubat ihracatında direkt 1.5 milyar dolarlık düşüş yaşandığını belirtirken, TİM Lideri Mustafa Gültepe, “Bazı vilayetlerde çarklar dönmeye başladı. Ramazan Bayramı’ndan sonra kapasitenin yüzde 60’a çıkacağını öngörüyorum” dedi.

11 vilayet sarsıldı, 81 ilin ihracatı etkilendi: Şubat ihracatında 1.5 milyar dolarlık sarsıntı tesiri
Akacan The Mall
03.03.2023 07:25
0
A+
A-

11 vilayet sarsıldı, 81 ilin ihracatı etkilendi: Şubat ihracatında 1.5 milyar dolarlık zelzele etkisi
Ticaret Bakanlığı’nın süreksiz şubat ayı ihracat dataları, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin ihracatı da sarstığını gösterdi. Şubat 2023 ihracatı, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 6.4 azalarak 18.6 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı, zelzele nedeniyle şubat ihracatında direkt 1.5 milyar dolarlık düşüş yaşandığını belirtirken, TİM Lideri Mustafa Gültepe, “Bazı vilayetlerde çarklar dönmeye başladı. Ramazan Bayramı’ndan sonra kapasitenin yüzde 60’a çıkacağını öngörüyorum” dedi.

Hafızalara “afet şubatı” olarak kazınacak Şubat 2023, iktisatta de derin izler bırakıyor. 6 Şubat sarsıntılarının akabinde açıklanan birinci ihracat bilgileri, afetin yurtdışı satışları direkt etkilediğini ortaya koydu. Ticaret Bakanlığı’nın süreksiz bilgilerine nazaran Şubat 2023’te ihracat, sarsıntıların tesiriyle yüzde 6.4 azalarak 18.6 milyar oldu. Ticaret Bakanlığı, zelzelelerin şubat ayı ihracatında direkt 1.5 milyar dolarlık aşağı istikametli tesir yarattığını açıkladı. Şubat ayında ithalat da yüzde 10.6 artışla 30.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı ise yüzde 52.8 artarak 12.2 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı, şubatta paritenin de ihracata aşağı taraflı tesiri olduğunu vurguladı. Bakanlığın bilgilerine nazaran parite tesiri şubatta 529.2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Akacan The Mall

DEPREME KARŞIN 18.6 MİLYAR DOLAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) sektörel bazda şubat ayına ait ihracat datalarını paylaştı. Buna nazaran otomotiv 2.6 milyar dolarla şubat ayında en çok ihracat yapan bölüm oldu. Onu 2.3 milyar dolarla kimya, 1.6 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon bölümleri izledi. Kilogram ünite ihracat bedeli ise şubatta geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 29.6 artarak 1.69 dolara yükseldi.

Şubat 2023 ihracat bilgilerini pahalandıran TİM Lideri Mustafa Gültepe, zelzeleler nedeniyle şubat ayının tüm ülke için kuvvetli geçtiğini belirterek, “Türkiye şubat ayında 18.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 12 aylık devirdeki ihracat ise 254.8 milyar dolar oldu. İhracatçılar olarak bir yandan depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olurken bir yandan da ticaretin durmaması için çalıştık” dedi.

11 İLİN İHRACATI YÜZDE 43 DÜŞTÜ

Mustafa Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına nazaran şubatta ihracat datalarında yüzde 6.4 düşüş görüldüğünün altını çizerken, zelzele bölgesindeki şirketlerin güçlü ihracat performansına sahip olduklarını hatırlattı. Gültepe şöyle konuştu: “Deprem bölgesindeki 11 vilayetimizin ihracatı yüzde 43 düşüşle 985 milyon dolara geriledi. Ocak-şubat periyodunu kapsayan birinci iki aylık ihracatımız yüzde 1.5 artışla 38 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise 254.8 milyar dolar oldu. Şubatta 18 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan birinci beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Şubatta en çok ihracatı ise sırasıyla Almanya, İtalya, ABD, Rusya ve İngiltere’ye yaptık.”

‘BAYRAMDAN SONRA TOPARLARIZ’ 

Mustafa Gültepe, sarsıntıdan daha az etkilenen Adana ve Gaziantep üzere vilayetlerde üretimin devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da çarklar dönmeye başladı. Bu vilayetlerimizde yer yer yüzde 30 kapasiteye ulaşıldı. Fakat barınma sorunu var, göç var. Süreksiz barınma gereksiniminin bir an evvel karşılanması kıymetli. İhracatçı birliklerimizle el ele vererek ‘TİM Konteyner ve Prefabrik Konut Projesi’ni başlattık. Birinci etapta Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’da 5 bin kişinin yaşayabileceği 1000 konutluk süreksiz barınma merkezleri kuruyoruz. OSB’lerin yakınında yer alacak barınma merkezleri için konutların sevkiyatına önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağız. Ramazan Bayramı’ndan sonra kapasitenin yüzde 60 çıkacağını öngörüyorum. Burada devlet ve özel kesim olarak dönüşleri cazip hale getirecek adımları atmamız gerekiyor. Örneğin işine dönen depremzedeye çalıştığı firmadan alacağı maaşa ek olarak en az 6 ay müddetle bir maaş da devletimiz verebilir.”

DEPREM ŞUBAT İHRACATINI YÜZDE 6.4 GERİYE DÜŞÜRDÜ

(1-28 ŞUBAT İHRACAT VERİLERİ-DOLAR)

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.